الصفحة الرئيسي الاخبار İslam Ülkelerinin Yumuşak Gücü Var mı?

İslam Ülkelerinin Yumuşak Gücü Var mı?

أرسل لصديقك طباعة PDF

 “Sert Güç” Yerini “Yumuşak Güç”ün Cazibesine Bırakıyor.

İKT üyesi ülkelerin düşünce kuruluşları iki gün boyunca, Soğuk Savaş sonrasındaki dönemin etkin kavramı “Kamu Diplomasisi”ni İstanbul’da masaya yatıracak.

İKT (İslam Konferansı Teşkilatı) Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu’nun ikincisi 30-31 Mart 2011 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. “Kamu Diplomasisi” alt başlığını taşıyan Forum’a İKT üyesi yaklaşık 50 ülkeden düşünce kuruluşlarının başkanları, uzman ve akademisyenler, diplomatlar, üst düzey devlet adamları ile basın mensupları katılacaklar.

Açılış konuşmalarını TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim Kalın, İKT Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, Gambia Dışişleri Bakanı Momodou Tangara, Kırgızistan Olağanüstü Durumlar Bakanı Chotonov  Duishonkul, KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Bangladeş Devlet Bakanı H. T. Imam’ın yapacağı Forum Barcelo Eresin Topkapı Otel’de icra edilecek.

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM’a bağlı İslam Ülkeleri Enstitüsü tarafından organize edilen Forum’da temalar “Teorik - Kavramsal Çerçeve ve Kamu Diplomasisinin Aktörleri”, “Güvenlik ve Kamu Diplomasisi”, “Eğitim, Kültürel Etkinlikler ve Kamu Diplomasisi”, “Dış Politika ve Kamu Diplomasisi”, “Ekonomik ve Kültürel Faaliyetler ve Kamu Diplomasisi” ve “İslam Ülkelerinde Sivil Toplum Hareketleri, Demokrasi ve Kriz Yönetimi” olarak belirlenmiş.

 

BAŞKAN ŞENSOY; İSLAM DÜNYASI KAMU DİPLOMASİSİ KAPASİTE İNŞASINDAN HABERSİZ

Yaptığı açıklamada küreselleşmenin ekonomik, siyasal ve kültürel sonuçlarının yeni uluslararası sistemi doğrudan etkilediğine, Soğuk Savaş Döneminde ve sonrasında tek kutuplu dünya düzeninde kullanılan pek çok araç ve tekniğin, bu yeni uluslararası sistemde çalışmayıp etkisiz kaldığına değinen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy “beliren çok kutuplu “Yeni Dünya Düzeni”; iletişim, bilişim, düşünce, strateji ve teknoloji üzerine oturmaktadır” dedi.

Başkan Şensoy çok kutuplu yeni uluslararası sistemde ülkelerin etkinlik ve refahlarını artırmak, iç-dış politikalarında hedeflerine ulaşmak, ülke olarak belirledikleri stratejik vizyonu uygulayabilmek için “kamu diplomasisi”nin çok önemli bir yöntem olarak öne çıkmakta olduğunu söyledi.

“SERT GÜÇ” YERİNİ “YUMUŞAK GÜÇ” KAVRAMININ CAZİBESİNE BIRAKIYOR

Başkan Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Soğuk Savaş Dönemi ve tek kutuplu dünya düzeninde ülkelerin çoğunlukla kullandığı “sert güç” kavramı, yeni uluslararası sistemde yerini “yumuşak güç” kavramının cazibesine bırakmaktadır. Yumuşak gücünü etkili bir şekilde kullanmayı başarabilen ülkeler, sert güç kullanarak elde ettiklerinden çok daha fazlasını kazanabilmekte; aynı zamanda uzun vadeli iş birliklerini de sürekli kılabilmektedir. TASAM olarak planladığımız 2. İKT Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu: Kamu Diplomasisi”; çok kutuplu yeni uluslararası sistemde İKT ülkelerinin sahip olduğu imkân ve potansiyelden en üst seviyede yararlanabilmelerine, karşı kamu diplomasisi kapasite inşa etmelerine ve  yumuşak gücü etkili bir şekilde kullanabilmelerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır”.

OTURUM BAŞKANLARI BANGLADEŞ, MISIR, KKTC, TUNUS VE BOSNA HERSEK’TEN

Forum’da oturum başkanlıklarını Bangladeş Girşim Enstitüsü’nden Büyükelçi Humayun Kabir, Mısır’daki Arab Birliği Genel Sekreterliği Ofisi’nden Büyükelçi Hicham Youssef, Mısır Dışişleri Konseyi’nden Büyükelçi Sayed Almasry, KKTC Eski Meclis Başkanı ve Başbakanı Hakkı Atun, Tunus’taki Uluslararası Araştırmalar Grubu’ndan Büyükelçi (E) Kerkeni Ezzedine ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı’ndan Özel Yetkili Büyükelçi Nusret Cancar yapacak.

 

Forum’un ikinci günü sonunda saat 17:45-19:00 saatleri arasında Forum ile İlgili Genel Değerlendirme ve Basın Toplantısı gerçekleştirilecek.

 

Detaylı bilgi ve program için şu linki kullanabilirsiniz;

http://www.tasam.org/tr/etkinlik/7/2-ikt-uyesi-ulkeler-dusunce-kuruluslari-forumu.html#home

Basın mensubu katılımı için lütfen irtibata geçiniz:

0 212 635 61 51

 

تم التحديث فى ( الخميس, 24 مارس 2011 17:01 )  

 

الاعلانات

SONUÇ RAPORU ( TASLAK )

İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun birincisinde oluşturulması önerilen, ikincisinde teyit edilen; ilk toplantısı 1 Mart 2012’de Bakü’de, 2. toplantısı 25 Mart 2013’te Kahire’de, 3. toplantısı 28 Ekim 2013’te Bağdat’ta, 4. toplantısı 20 Şubat 2014’te yine Bağdat’ta düzenlenen ISTTP (İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Akil Kişiler Kurulu 5. toplantısı 8 Mart 2015’te İslamabad’da 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu marjında gerçekleştirilmiştir:

 

A. ISTTP Akil Kişiler Kurulu ve Diğer Katılımcılar Ortak Listesi

 

Süleyman ŞENSOY, TASAM Başkanı, Türkiye

Büyükelçi (E) Ömür ORHUN, İİT Danışmanı & TASAM, Türkiye

Prof. Dr. Zaleha KAMARUDDIN, Malezya İslam Üniversitesi Rektörü

Büyükelçi Dr. Mostafa DOLATYAR, IPIS Genel Direktörü, İran

Senator Müshahid Hussaın SYED, IPRI ( Islamabad Policy Research Institute )

Büyükelçi Humayun KABIR, BEI ( Bangladesh Enterprise Institute ) Direktörü, Bangladeş

Prof. Shamseldin Zeinal ABDIN, Khartum University, Sudan

Elnur ASLANOV, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi Analiz ve Enformasyon Departmanı, Azerbaycan

Dr. Abdulaziz SAGER, GRC ( Gulf Research Center ) Başkanı, BAE

Major General (E.) Muniruzzaman, Bangladesh Institute of Peace and Security Studies (BIPSS)

Büyükelçi (E) Murat İLHAN, TASAM, Türkiye

Büyükelçi (E) Prof. Dr. Ali Engin OBA, TASAM Türkiye

Dr. Muharrem Hilmi ÖZEV, İSTTP (İİT Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Genel Sekreteri, Türkiye

Dr. Hatem EL KADI, IDSC Başkanı, Egypt

 

B. ISTTP 5. Akil Kişiler Kurulu Toplantısı Gündemi

 

01. Giriş

02. Akil Kişiler Kurulunun görevleri, işlevleri ve yeni üyeleri (2015 Eylem Planı)

03. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun kurumsallaşması ile ilgili müzakereler

04. İslam Dünyası’nda ve küresel düzeyde görülen gelişmeler karşısında Forum’un işlevi ve geleceği

05. İslam Ülkeleri’nde değişim ve dönüşüme düşünce kuruluşlarının stratejik katkılarına dair öneriler

06. İslam Ülkeleri’nin düşünce kuruluşları ile Batı’daki emsalleri arasındaki etkileşim üzerine mülahazalar

07. Diğer meseleler

 

Dökümanın tamamı için tıklayın.