Ana Sayfa NOUVELLES Orta Doğu’nun Değişimi Masada

Orta Doğu’nun Değişimi Masada

Envoyer Imprimer PDF

Orta Doğu’nun Değişimi Masada

Ufukta Demokrasi mi Kaos mu Var?

Kimilerinin “Arap Baharı” kimilerinin ise “Arap Uyanışı” diye isimlendirdiği Kuzey Afrika ve Orta Doğu coğrafyasında birbiri ardına yaşanan sosyal olaylar Hatay’da yapılacak 2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’yle masaya yatırılacak.

7-9 Aralık 2011 tarihleri arasında Bölge ile doğrudan ilgili yerli ve yabancı araştırmacı, akademisyen, düşünce kuruluşu temsilcileri, diplomat ve gazetecilerin katılacağı 2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nin teması "Orta Doğu’da Değişim" olarak belirlenmiş.

Hatay Valiliği ve Mustafa Kemal Üniversitesi ev sahipliğinde, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM tarafından ORSAM ve M.Ü. Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü işbirliği ile Hatay’daki Anemon Antakya Otel’de düzenlenecek olan 2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi üç gün sürecek.

Yurtiçi ve dışından uluslararası düzeyde 70 entelektüel ismin katılacağı Kongre sonunda güçlü bir deklarasyonun çıkması bekleniyor.

Kongre’nin açılış konuşmalarını ORSAM Başkanı Dr. Hasan Kanbolat, Marmara Üniversitesi Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Talip Küçükcan, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy,  MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Cumhurbaşkanlığı Ortadoğu Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi EKER* yapacaklar.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2010 yılı sonu itibariyle baş gösteren sosyal - siyasi değişim ve dönüşüm süreci nedeniyle ortaya çıkan belirsizliklerin Bölge ile ilgili aktörleri politika belirleme ve gelecek projeksiyonları geliştirme noktasında zora soktuğunu söyleyen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy “Orta Doğu ülkelerinde uygulanan eğitim ve insani kalkınma programlarının yetersizliği, hızla artan genç nüfusa yeterli istihdam sağlanamaması, yoksulluğun derinleşmesi, iletişim imkanlarının gelişmesi, gıda fiyatlarında son iki yılda görülen aşırı artış halk isyanlarını başlatan temel nedenlerdir” dedi.

Şeffaflığın, hesap sorulabilirliğin ve demokratik meşruiyetin günümüzde genel kabul gören ilkeler haline geldiğinin altını çizen Başkan Şensoy Orta Doğu yönetimlerinin çözümlenmesi güç bir siyasi meşruiyet sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Başkan Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü “Küresel siyaset açısından bakıldığında jeostratejik önemi ve sahip olduğu enerji kaynakları Orta Doğu’nun küresel güçler için sürekli bir doğrudan müdahale alanı olarak kalmasına, yeni pazar ve yatırım imkanları ise bir açılım alanı haline gelmesine neden olmuştur. Bölge’nin İslam dünyası için taşıdığı sembolik ve merkezî önem nedeniyle jeokültürel ve küresel stratejik hesaplar daha karmaşık bir hal almıştır. Bu perspektifte, “2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi”; Bölge ülkeleri arasındaki siyasal ilişkiler, güvenlik, iş birliği ve demokratikleşme gibi alanlarda Orta Doğu’ya özgü bir bilinç alanını inşa etmek hedefindedir. Kongre’ye Bölge ile doğrudan ilgili ülkelerden ve uluslararası kurumlardan yöneticiler ile gazeteciler, diplomatlar, akademisyenler ve kanaat önderlerinin katılması öngörülmektedir.”

2. Uluslararası Orta Doğu Kongresi’nde; Orta Doğu’da Dönüşümün Tarihi Arka Planı ve Kavramsal Çerçeve, Orta Doğu’da Değişimin Sosyolojik Temelleri, Orta Doğu’da Siyasi Rejimler ve Değişim, Uluslararası Sistem ve Orta Doğu’da Değişim Arasındaki Etkileşim ile Orta Doğu’da Değişim ve Türkiye konuları altı oturumda konuşulacak.

 

Detaylı Bilgi ve Program için Tıklayın

 

*Teyit edilecektir.

 

 

 

Duyurular

SONUÇ RAPORU ( TASLAK )

İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun birincisinde oluşturulması önerilen, ikincisinde teyit edilen; ilk toplantısı 1 Mart 2012’de Bakü’de, 2. toplantısı 25 Mart 2013’te Kahire’de, 3. toplantısı 28 Ekim 2013’te Bağdat’ta, 4. toplantısı 20 Şubat 2014’te yine Bağdat’ta düzenlenen ISTTP (İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Akil Kişiler Kurulu 5. toplantısı 8 Mart 2015’te İslamabad’da 6. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu marjında gerçekleştirilmiştir:

 

A. ISTTP Akil Kişiler Kurulu ve Diğer Katılımcılar Ortak Listesi

 

Süleyman ŞENSOY, TASAM Başkanı, Türkiye

Büyükelçi (E) Ömür ORHUN, İİT Danışmanı & TASAM, Türkiye

Prof. Dr. Zaleha KAMARUDDIN, Malezya İslam Üniversitesi Rektörü

Büyükelçi Dr. Mostafa DOLATYAR, IPIS Genel Direktörü, İran

Senator Müshahid Hussaın SYED, IPRI ( Islamabad Policy Research Institute )

Büyükelçi Humayun KABIR, BEI ( Bangladesh Enterprise Institute ) Direktörü, Bangladeş

Prof. Shamseldin Zeinal ABDIN, Khartum University, Sudan

Elnur ASLANOV, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Siyasi Analiz ve Enformasyon Departmanı, Azerbaycan

Dr. Abdulaziz SAGER, GRC ( Gulf Research Center ) Başkanı, BAE

Major General (E.) Muniruzzaman, Bangladesh Institute of Peace and Security Studies (BIPSS)

Büyükelçi (E) Murat İLHAN, TASAM, Türkiye

Büyükelçi (E) Prof. Dr. Ali Engin OBA, TASAM Türkiye

Dr. Muharrem Hilmi ÖZEV, İSTTP (İİT Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Platformu) Genel Sekreteri, Türkiye

Dr. Hatem EL KADI, IDSC Başkanı, Egypt

 

B. ISTTP 5. Akil Kişiler Kurulu Toplantısı Gündemi

 

01. Giriş

02. Akil Kişiler Kurulunun görevleri, işlevleri ve yeni üyeleri (2015 Eylem Planı)

03. İslam Ülkeleri Düşünce Kuruluşları Forumu’nun kurumsallaşması ile ilgili müzakereler

04. İslam Dünyası’nda ve küresel düzeyde görülen gelişmeler karşısında Forum’un işlevi ve geleceği

05. İslam Ülkeleri’nde değişim ve dönüşüme düşünce kuruluşlarının stratejik katkılarına dair öneriler

06. İslam Ülkeleri’nin düşünce kuruluşları ile Batı’daki emsalleri arasındaki etkileşim üzerine mülahazalar

07. Diğer meseleler

 

Dökümanın tamamı için tıklayın.